Дървета и храсти

Дървета и храсти

Дърветата и храстите са неизменна част, тъй като те допринасят за характера, структурата и хармонията във вашата градина. Изискват малко грижа и внимание, като в същото време носят удоволствие за много години напред. Огромният асортимент на Баккер разполага с всичко – от големи величествени дървета до красиви, зелени живи плетове с фини, компактни храсти. Разгледайте гамата от дървета и храсти по-долу.

7 продукта

Дърветата и храстите са незаменими поради красивите си листа и прекрасни цветове. Те допринасят за структурата и височината на градината ви. Във всяка градина винаги има подходящо място за дърво или храст – независимо дали е горещо, сухо, хладно, влажно или сенчесто. Най-добре е да засаждате дървета и храсти през пролетта или есента, тъй като това е времето, когато те са в своя латентен период. Преди засаждането накиснете корените на дървото или храста в голяма кофа с вода и след това подгответе голяма дупка за засаждане. Порестата почва спомага бързото установяване на корените. Подобрете почвата в дупката, като добавите компост и тор. Ако са поставени в саксии, извадете дървото или храста много внимателно.  Ако са увити в юта, отстранете само нея при засаждане на растението. Съществена част е да не бъдат повредени корените, важно е да се знае, че фините корени спомагат при абсорбирането на влагата и хранителните вещества от растението. Горната част на корените (понякога със забележима точка на присаждане) трябва да е засадена малко под първия почвен слой. Запълнете дупката с половината почва и полейте обилно, за да напоите добре растението. Ако е необходимо, подсигурете му подкрепа – сега е моментът да добавите това, което сте решили да използвате. Един или два здрави пръта ще са ви от полза при прикрепването на дървото или храста – предлагат се и специални връзки. Запълнете дупката с останалата почва и полейте с вода отново.

Грижа за дърветата и храстите

Всички новопосадени дървета, храсти (включително и иглолистни дървета) изискват допълнително поливане през първата година. Особено през лятото. Дори могат да цъфнат, ако им подсигурите дебел слой мулч от добре изгнила тор и компост. Съберете го с вила и го поставете на земята под дървото или храста. Почиствайте ръчно от плевели и не използвайте мотика около основата на стъблото. Храсти като рододендрона имат много плитки корени, затова винаги дърпайте плевелите на ръка, а не с инструмент. След като растението е напълно установено, може да добавите и цветни луковици, едногодишни или трайни насаждения около основата.

Съвети за подрязване на дървета и храсти

За да се запази цъфтежът на храстите, а плетът да е компактен, е необходимо редовно подрязване. Храстите, които цъфтят през пролетта (преди 21 юни), могат да бъдат леко намалени след цъфтежа им. Храсти, които рацъфват единствено след юни (като хортензиите), могат да бъдат подрязани повече рано през пролетта. Можете да забележете необичаен клон (наречен израстък), който расте от основата на дървото, който е най-добре да бъде премахнат веднага, след като го забележите. Листните живи плетове обикновено се подрязват два пъти годишно – през април и септември. За цъфтящи плетове времето за подрязване е след цъфтежа или през зимата. При дърветата правилото е, че ако са от вида, при който сокът се появява още ранна пролет, трябва да бъдат подрязани само веднъж, когато са отрупани с листа. Кленът, например, не се подкастря до юли месец. Подрязването е най-добре да се направи в мъглив ден. Това дава на дърветата и храстите повече време да се възстановят и "лекуват".
Голям плюс е, че разполагаме и с качествени инструменти за подрязване.

Повече информация може да видите в секцията за съвети на нашия сайт.