Рози

Рози

Розите определено се смятат за цариците сред цветята и са неизменна част от градината – независимо дали тя е модерна или класическа, малка или голяма. Растат бързо с разнообразие от форми, цветове и аромати, които възбуждат сетивата. Пълзящи рози, които се увиват около стена или пергола, стандартни рози край градинската пътека или пък розови храсти в типична розова леха. Всички те са пленително красиви. Розите също могат да бъдат отглеждани и в саксии във вътрешния двор или на терасата. Възхитителните чаени рози пък са отлични за букети и със сигурност ще бъдат забелязани. Направете своя избор по-долу, точно сега!

15 продукта

Розови храсти за градината

Розовите храсти за градината се доставят при вас с голи корени и могат да бъдат засадени, когато няма риск от замръзване, през пролетта, лятото, когато не е твърде топло или през есента. Розите са поддържани в латентно състояние, докато не бъдат доставени. Веднага след като бъдат доставени, е времето да ги посадите. Преди засаждането натопете корените им за една нощ в кофа с хладка вода. Пригответе достатъчно голяма дупка и разровете почвата. Разпределете корените и засадете розовия храст на правилна дълбочина – точката на присаждане (където може да видите всички разклонения, които възникат от него) е чувствителна към замръзване и затова трябва да бъде поставена на около 5 см под земята. Подхранете почвата с компост и гранулиран кравешки тор, а след това запълнете дупката. Закрепете храста добре и го полейте. Направете окръжност около стъблото (нарича се окопаване), за да задържа водата, която му давате.

Розови храсти в саксия

Розови храсти, доставени в транспортна саксия, практически могат да бъдат засаждани по всяко време на годината освен когато навън е студено, в такива случаи е хубаво да почакате. Храстите се съхраняват в латентно състояние до доставката. Веднага, когато ги получите, е хубаво да ги засадите. Преди засаждането ги потопете в кофа с хладка вода. Подгответе дупка и разрохкайте почвата. Извадете храста от саксията и го засадете на правилна дълбочина като имате предвид следното:
 • Присадените розови храсти, отглеждани в саксия, имат чувствителна точка на присаждане (дебелата част на стъблото, откъдето поникват нови разклонения). Уверете се, че това място е засадено на най-малко 5 см под почвата. Запълнете дупката с подобрена почва, закрепете розите и ги полейте обилно с вода.
 • Розите, отгледани от резници, нямат точка на присаждане. При засаждане, върхът на корена трябва да е точно под почвения слой. Добавете компост и гранулиран кравешки тор за подобряване на почвата и запълнете дупката за засаждане. Закрепете добре и полейте обилно.

  Как расте розовият храст

  Розите са широколистни храсти със съединени листа, които обикновено са изградени от 5 части. Стъблата им имат тръни, а цветовете изникват или в края на стъблото, или на купчинки. Розовите шипки са плодовете, които се образуват след като цветът увехне. Те са пълни със семена. В миналото дивите рози са били кръстосвани помежду си, за да се създават хибриди – култивирани рози. Съвременните хибридни рози често се присаждат в дива коренова система (например Rosa canina), тъй като тези сортове се оказват по-силни и енергични. Присаждането е просто още един начин за увеличаване на зеленината. Присадката, взета от едно растение се поставя на друго (т.е. друга роза). Основното растение обикновено е бледозелено и по-плодовито отколкото култивираното. Добра идея е да премахнете дивите издънки от оригиналното растение, за да предотвратите то да вземе връх – премахнете ги, когато ги забележите или при подрязване.

  Грижа за розите

  Розите обичат слънчево място и богата, плодородна и рохкава почва. За изобилен цъфтеж, те се нуждаят от много подхранване и калиев карбонат. През зимата е добре да сложите тор около основите на розата, а през пролетта да разрохкате почвата с вилица или да ги подхраните с качествен мулч от смесен органичен тор. През юли ги захранвайте със специален тор за рози. Изрежете прецъфтелите цветове и оставете само листата, за да започне отново да цъфти. Почти всички видове рози са издръжливи, но винаги трябва да бъдат защитени от замръзване. Добра идея е зазимяването на основата на храста преди началото на зимата. Стандартните розови храсти имат висока точка на присаждане, така че можете да увиете стъблото в слама или в обвивка с балончета. Още в началото на пролетта премахнете предпазното покривало.

  Подрязване на розовите храсти

  Розовите храсти на Баккер вече са били подрязвани и не се нуждаят от това в продължение на 18 месеца. Подкастряйте ги всяка пролет. През март с градинарски ножици е добре да премахвате клоните, като оставяте от 3 до 4 кълна или пъпки. Оставете около 5 от най-дебелите клони на храста. Винаги премахвайте всички плевели, които се появяват около стъблото или корените. Лесно се разпознават благодарение на бодлите по стеблото и листата. Розовите храсти в саксия могат да бъдат подрязвани във формата, която вие желаете.
  За пълзящите и катерещите се рози съществуват някои други подробности, които трябва да бъдат спазени. В края на зимата премахнете повечето клони и оставете само 3.
  Ако се нуждаете от повече информация относно подрязването на розите, разгледайте секцията за съвети на нашия сайт.