Стайни растения

Стайни растения

Стайните растения са значима част от всеки дом. Винаги можете да създадете своя собствена атмосфера с помощта на домашните растения. Те регулират нивата на влажност и освежават с кислород околната среда. Внесете природата вкъщи със стайните растения. Разполагаме с такива от различни сортове, в различни форми и размери – харесвани са заради цветовете им или пък заради красивите им листа, а много от тях не изискват голяма поддръжка. Някои от нашите растения могат да бъдат изнесени през лятото на терасата, а през есента трябва да се внесат обратно у дома преди да е станало студено. Баккер разполага с голям асортимент от стайни растения!

8 продукта
Откъде идват нашите стайни растения?

Отглеждането на растения у дома произлиза още от 15 век, когато мореплавателите започнали да носят у дома различни растения от пътешествията си до далечна Азия.
Тъй като смятали, че може да умрат, ги прибирали вътре на закрито. Повечето домашни растения действително произхождат от тропически климат, например палмата или папратта. Кактусите и сукулентите идват от саваните в пустините. Днес разполагаме с огромно разнообразие от стайни растения.
Разделяме ги на три групи: цъфтящи растения, декоративнолистни растения, кактуси/сукуленти

Позиция в дома

Най-добрата позиция за растеж зависи от вида на растението. Повечето стайни растения ще разцъфтят при достатъчно светлина и влага. Затова се поставят в близост до прозорец или на най-осветеното място в жилището. Повечето трябва да бъдат пазени, обаче, от пряката слънчева светлина - не всички обичат слънцето.
Стайните растения не понасят добре в сухия или горещ въздух (над централното отопление например). Можете да подобрите влажността, като ги пръскате с вода от време на време. Банята често е много добро (временно) място за стайните растения, като се има предвид нивата на влажност, които те ще харесат.

Обикновено домашните растения могат да бъдат изнесени на терасата, на закрито място, където няма пряка слънчева светлина, след края на май. Повечето такива ще оценят времето извън къщата за известно време. Дайте им възможност да се аклиматизират, преди да ги изнесете на открито до есента. Изнесете ги, когато времето е облачно, за да не изгорят. С един час повече всеки ден в рамките на 5 дни би трябвало да е достатъчно за аклиматизиране. Едва след това могат да останат навън и за през нощта.

Засаждане на домашни растения

Всички стайни растения могат да бъдат засадени веднага след получаване или малко след това. Подсигурете добър дренаж – добавете глинени парчета или хидропелети преди добавянето на пресен (посадъчен) компост. Засадете растението на правилна дълбочина и запълнете саксията с пръст. Натиснете внимателно и се уверете, че има достатъчно място за поливане между горния слой на почвата и ръба на съда (1,5 см). Повечето домашни растения могат да бъдат пресаждани по всяко време на годината, въпреки че за цъфтящите е най-добре да го направите веднага след цъфтежа им.

Грижа за стайни растения

Наистина не е трудно да се грижите за стайните си растения. Важно е да ги поддържате влажни (не забравяйте да ги поливате). Вашите растения ще са ви благодарни за безваровикова вода (дъждовна), която не е прекалено студена. Количеството, с което ги поливате, зависи от растението и саксията. Правилото гласи поне веднъж седмично.
Стайните растения не изискват много вода през зимата. Отново е добре веднъж седмично, но по-малко количество. Много хубаво е и да накисвате вашите растения във вода от време на време. Поставете целия съд в кофа с вода, докато спрат да излизат мехурчета  – обикновено за около половин час.
Оставете водата да се отцеди и поставете саксията на чинийка.
Най-свежият компост за засаждане има достатъчно хранителни вещества, за да поддържа растението ви около 6 месеца. След което ви препоръчваме редовно да подхранвате растенията. Помислете за използването на тор като фостроген. Използва се само по време на периода на растеж/цъфтеж до септември, след което растенията преминават в пасивен период (зимата) и тогава не се нуждаят от подхранване.
Проверете етикета на опаковката за повече информация. Внимателното премахване на изсъхналите цветове насърчава формирането на нови.

Повече информация може да видите в секцията за съвети на нашия сайт.