Градински растения

Градински растения

Растенията придават завършен вид на вашата градина. Всяка градина, независимо дали е малка или голяма, разполага с достатъчно място за великолепни цъфтящи растения! Те са експлозия от цветове и аромати, които превръщат градината, двора или терасата ви във ваш собствен рай!
Независимо дали търсите трайни насаждения за вашия перваз, здравец за вашите саксии или домашни растения за вашия хол, Баккер има огромна селекция от нови сортове, от които да избирате. Разгледайте по-голу и поръчайте онлайн!

72 продукта
Създаване на леха или бордюр

Има няколко неща, които трябва да се вземат предвид при създаването на леха или бордюр – вида на почвата, изисквания към светлина, ветрови фактор, формата, размера и периода на цъфтеж на растението. За щастие Баккер разполага с широка гама от растения за лехи и готови бордюрни колекции, така че винаги да направите най-добрия избор за вас и вашата градина. Например, можете да си поръчате буен млечок, прекрасна дневна лилия или ароматна мащерка. При създаването на леха или засаждането на сандъче е полезно да предвидите някои особености. Цветовете имат най-голяма тежест върху характера на лехата, а светлината пък има отражение върху цветовете. Много от основните цветове или контрастиращите нюанси заедно могат да откроят бордюра и да направят саксията наистина пъстроцветна. От друга страна, много растения с подобни нюанси на едно място могат да направят лехата скучна (например пастеления цвят) или пък прекалено натрапчива. Цветята с по-тъмни цветове се нуждаят от много светлина докато белите (например гипсофила и флокс) изискват сенчести места, за да изглеждат най-представително.

Правилното разстояние при засаждане

Ако сте започнали вече да засаждате своите нови придобивки, е много важно да знаете някои подробности. Засаждането на почвопокривни растения или трайни насаждения изглежда лесно, но има някои правила, които трябва да бъдат спазени. Преди засаждането е необходимо да поставите растенията на избраното място (докато са все още в саксиите), за да прецените къде е най-подходящо да ги засадите. Внимавайте и спазвайте препоръчителното разстояние, когато засаждате, защото ако ги засадите прекалено близо едно до друго, няма да могат да се развиват правилно. Също така, ако ги засадите твърде далеч, ще отнеме твърде много време, за да покрият земята. Хубаво е да проверите етикета върху опаковката. След като ги подредите, е време да ги засадите.

Наторяване на растенията

Всички растения се нуждаят от правилно наторяване, за да процъфтяват. Има два вида торове – органични и химически. Органичните съдържат добре изгнили оборски торове и компост от смесени органични вещества. Полезни са за почвените организми и структурата на почвата. Най-добре е да използвате органични торове през зимата и ранната пролет. Химическият тор пък съдържа много хранителни вещества и дава бързи резултати. Използвайте химически торове от април до август, като се съобразявате с препоръчителната доза на опаковката.

Изваждане на растенията от саксиите

Задръжте саксията с цветето надолу, почукайте я или я стиснете, докато растението не се разхлаби. Ако това не се случи лесно, винаги можете просто да срежете саксията. Ако пръстта изглежда твърде суха, потопете растението в кофа с хладка вода, за да се накисне за известно време. По корените можете да разберете колко здраво е растението – колкото повече са те, толкова то е по-здраво. Разхлабете коренчетата, за да се разпределят по-добре в почвата. Използвайте лопатка, за да направите достатъчно голяма дупка и разровете почвата с помощта на вилица. Добавете микс от посадъчен компост или добре изгнил тор към почвата и засадете растението на правилната дълбочина – корените трябва да бъдат точно под първия слой на почвата. Не забравяйте, че рохкавата почва може да слегне и ако растението е засадено твърде на плитко, може да изсъхне. Закрепете добре и полейте обилно.

Цъфтящи растения

Цъфтежът на растението е предназначен да оформи семена. След като семената са се оформили, растението може да спре да цъфти, затова ако премахвате прецъфтелите цветове редовно, може да прекъснете процеса на образуване на семена и да запазите цветовете за по-дълго време. Фуксията, например, може да цъфне 3 пъти през летния сезон, ако не забравяте да отстранявате редовно прецъфтелите цветове.

Ако се нуждаете от помощ относно подрязване, засаждане и грижи за цветята, моля, посетете нашата секция със съвети.