Плодове

Плодове

Да отглеждате ваши собствени плодове в градината, всъщност, е много приятно хоби, което винаги ви дарява с много вкусни и здравословни реколти. Без значение е дали имате овощна градина или отглеждате дръвчета във вътрешния двор. Гроздето и кивитата могат да пораснат около пергола, горските плодове могат да бъдат красиво допълнение към бордюра, къпините и боровинките могат да бъдат засадени в частичната сянка под дърветата, а ягодите процъфтяват във вътрешния двор. Както виждате, има много начини, по които да превърнете градината си в плодов рай. Разгледайте по-долу за последните плодови растения от Баккер.

34 продукта
Домашноотгледани плодове

Нищо не надминава пресния плод, откъснат току-що от дървото или храста! Повечето плодови растения са лесни за отглеждане и дават големи реколти от вкусни плодове. Винаги има място в градината за плодов храст или овощно дръвче. Плодовете са вкусни, а и полезни – пълни с витамини и минерали. Предимството на отглеждането им у дома е, че не се притеснявате за качеството на плода и за това с какви препарати е бил пръскан.

Меки плодове

Меките плодове растат на многогодишни храсти, които не са с много големи размери – например боровинки, къпини, малини. Разбира се, ягодите също са меки плодове, въпреки че не растат на храсти. Ако разполагате с ограничено пространство, изберете онези меки плодове, които растат нагоре по стена или пергола. Меките плодове не изискват много пространство, но ще ви изненадат с богата реколта.

Големи (твърди) плодове

Това са плодовете, които дават овощните дървета като ябълките и крушите. Ако имате достатъчно място, изглеждат невероятно в градината. Плодовите дървета са затрупани с цвят през пролетта в бяло и бледорозово. С настъпването на есента плодовете вече са узрели, а листата се покриват с красиви пътри шарки. В тази група има и ниски и полувисоки видове. Овощните дръвчета, които не стават прекалено високи, са чудесни да се отглеждат в голям вътрешен двор или пък на терасата. След което, можете да се насладите на свои собствени ябълки, круши и сливи.


Плодове във вътрешния двор

Да, разбира се, че може да отглеждате свои собствени плодове във вътрешния двор или на терасата. Има много разновидности, които могат да се чувстват добре и в голямо сандъче. Има специални, ниски сортове на овощни дръвчета или храсти, които наистина не заемат много място. Разгледайте за крушови дървета, боровинков храст, пълзяща ягода, мини киви, жълти малини, годжи бери и ябълка джудже. Засадете ги в голяма саксия и винаги използвайте пресен компост за засаждане.  Поставете сандъчето на светло и го поливайте обилно. Успехът е сигурен!

Опрашване на плодовите дървета

Плодът се образува след опрашването на цветовете от насекомите. Те разпространяват цветния прашец от едно цвете на друго докато събират нектар – така се извършва опрашването. Това е така нареченото кръстосано опрашване. Някои дървета изискват със специална четка да бъдат опрашвани с полените от друго дърво, което е от същото семейство. По този начин те образуват плодовете си. Такива са ябълките, черешите, сливите, крушите и прасковите. Разбира се, има и видове, които се опрашват сами, където прашецът просто сменя мястото си в едно и също цвете.

Плодовете – добри за вас

Плодовете са много здравословна храна! Консумирайте различни видове плодове, за да нарупате нужните витамини и минерали за вашия организъм. Те са с малко калории, богати са на витамини, съдържат много вода и фибри. Също така са много засищащи – един цял плод би ви заситил по-добре от един плодов сок.


За повече съвети относно засаждането и грижата за плодови храсти и овощни дръвчета постете нашата секция за съвети.