Плодове и зеленчуци

Плодове и зеленчуци

Пресните плодове и зеленчуци, набрани от градината, са ненадминати. Вкусни зеленчуци, ягодови насаждения, плодни храсти или овощни дървета - има по нещо за всеки вкус и за всяка градина - независимо от размера. Плодовете могат да бъдат отглеждани добре и в големи саксии във вътрешния двор или градина. Това удовлетворяващо хоби би могло дори да ви спести разходи. Баккер разполага с голям и разнообразен асортимент, така че изберете вашите плодовете и зеленчуците по-долу.

42 продукта
Работа в зеленчуковата градина

Има множество зеленчуци, билки и сортове плодове, които са лесни за отглеждане. Плодовете растат най-добре на слънчево и закътано място. Кайсиите, прасковите и нектарините предпочитат топли и слънчеви места. Някои плодни дървета или храсти постигат най-добри резултати, ако са кръстосано опрашвани, затова е най-добре да наредите няколко растения от един и същ сорт едно до друго. Обаче, нашите храсти с двойни плодове ще се опрашват, докато растат на едно и също растение, така че това не е необходимо.
Зеленчуците и билките се нуждаят от достатъчно място, за да растат. Определете отделна зона, където да отглеждате вашата малка зеленчукова градина.
Някои зеленчуци и билки (например червеният пипер) могат да се отглеждат и в големи саксии в малка градинка или във вътрешния двор. Билки като магданоз и босилек могат да се отглеждат и като бордюрни растения. Засаждайте ги на групи, в редици, в специални чували или в цветни лехи. Завъртайте посевите всяка година, така че хранителните вещества на почвата да се използват по най-добрия начин. По този начин предотвратявате вредители и болести.

Засаждане на плодови храсти и овощни дървета

Най-доброто време за засаждане на овощни дръвчета е през пролетта или есента. Преди да ги засадите, потопете корените им в кофа с хладка вода. Направете достатъчно голяма дупка и разрохкайте почвата с помощта на вилица. Подобрете старата почва, като използвате добре изгнила тор или компост. Засадете дървото на правилна дълбочина - точката за присаждане (дебелата част на стъблото точно над корените) трябва да е над първия почвен слой. Запълнете празното пространство с останалата почва и полейте обилно. Проверете дали сте засадили дървото правилно, допълнете отново с тор, закрепете добре и полейте отново.

Сеене на семена на билки и зеленчуци

Засаждайте билките и зеленчуците през пролетта, като най-разпространеният метод е да ги нареждате в редичка – обикновено две или повече от един сорт. Така поддръжката е много по-лесна. При този метод е хубаво да разполагате семената равномерно. Най-малките семена се смесват с фин сух пясък и се засяват равномерно по продължение на реда. След сеитбата растенията се нуждаят от подхранване и обилно поливане, за да може да се развиват правилно. Препоръчва се и редовно плевене.

Подрязване и обща грижа

За да се наслаждавате на своите домашни зеленчуци, плодове и билки, ние ви съветваме редовно да ги подхранвате. Освен това, препоръчваме регулярно подрязване. Ябълковите дървета се нуждаят от подрязване през зимните месеци (декември-март). Клоните на короната се редуцират, а вертикалните и кръстосаните се премахват напълно. При младите дръвчета може клоните да се наклонят надолу, за да имат повече плодове и големи корони.
При малините и ягодите, след като е приключила беритбата, е необходимо да премахнете всички изсъхнали стебла и листа.
Обикновено ментата се разпростира нашироко, затова е препоръчително да се засажда най-добре в саксия, ако обаче я използвате често в кухнята, това не е необходимо.

Повече информация може да видите в секцията за съвети на нашия сайт.