Цветни луковици

Цветни луковици

Цветните луковици са най-първите предвестници на пролетта и лятото! Те са много лесни за поддръжка и ще внесат цвят и красота на вашия перваз, във вътрешния двор или на терасата. Най-ранните луковици ще цъфтят още от самия край на зимата и най-късните - ще продължат и през есента. Изберете най-красивите видове луковици за градината или ги аранжирайте в  няколко хубави саксии и сандъчета за вътрешния двор или терасата. Поръчайте сега, още днес!

65 продукта

Винаги цветна градина

Летните луковиците като амарилис, бегония, гладиола винаги се засаждат през пролетта. Най-доброто време, в което да засадите цветните луковици в двора, е когато сте сигурни, че няма опасност от измръзване. Разбира се, бихте могли да ги засадите и в саксии от края на март, така ще пораснат до началото на май и съответно ще разцъфтят по-рано. Лалетата, минзухарите, декоративния лук и зюмбюлите са типичните пролетни цветни луковици. Те трябва да бъдат засадени още предишната есен. Поръчайте вашите цветни луковици сега и те ще ви бъдат доставени в най-подходящото време за засаждане. Някои нарциси, лилии и ириси могат да бъдат засадени както през пролетта, така и през есента. Бегониите, гладиолите, минзухарите и анемониите са всъщност грудки, но техните нужди и грижи са сходни с тези на луковиците.

Цветни луковици

Можете да постигнете чудесни резултати с цветните луковици в саксии, но те ще се чувстват чудесно и сред многогодишните растения в бордюра.  
Цветните луковици са много лесни за отглеждане и процъфтяват във всеки вид почва. Винаги ще разцъфтят една година след засаждането, но най-добрите резултати ще бъдат постигнати, ако ги насадите на слънчево място в рохка, плодородна почва. Затова, преди засаждане е хубаво да аерирате почвата, като и добавите смес от добре изгнила тор или компост. Това ще гарантира процъфтяването на вашите летни цветни луковици и ще позволява оттичането на водата.
Направете дупка в ронлива почва и с лопатката поставете внимателно луковицата, насочена нагоре. Ето един съвет за това колко дълбоко да засаждате луковиците – проверете размера на луковицата - дълбочината на почвата над луковицата трябва да бъде два пъти по-голяма от размера на луковицата. Например, големите луковици като далията често се засаждат на дълбочина от 15-20 см, а по-малките -  като фрезията - на 10 см. Проверете етикета на опаковката, за да се информирате за най-правилното разстояние за засаждане, като то може да варира от 3 до 20 см. Дълбочината на засаждане също е пояснена на етикета. Покрийте луковицата с почва и я полейте, ако почвата вече не е влажна.

Засаждане на луковици на нива

Искате да се насладите на цветните луковици за по-дълго време? Ние ви предлагаме да ги насадите на нива! Имаме предвид да посадите слой луковици, да го покриете с пръст и след това да насадите нов слой...и след това отново, ако искате повече. Засадете тези, които ще цъфтят най-късно – най-отдолу, а ранните - най-отгоре. Проверете опаковката, за да сте сигурни. Ако засаждате различни луковици, които цъфтят по едно време, засадете най-големите най-отдолу, а по-малките -  в горния слой.

Смесване с други растения и грижа за луковиците

Една многогодишна градина може да бъде изцяло обновена в различни цветове благодарение на луковиците. Цветните луковици изглеждат страхотно, когато се смесят с други растения. Например, може да направите чудесни лехи с лилии, пеперудени лалета (Калохортус) или непета. Има толкова много разновидности на растения за букети като далията и ириса. Високите цветни луковици като гигантските далии и ириси ще се нуждаят от прикрепяне при растежа си. Докато луковиците не обичат да са прекалено мокри, съществува и проблем да не останат прекалено сухи по време на топлите летни дни, затова поливайте ги редовно, като винаги проверявайте дали почвата се оттича добре. 

Грижите през зимата

Много от летните цветни луковици не са устойчиви през студените дни, въпреки че има и такива, които могат да изкарат мека зима, ако ги покриете с мулч от листа или слама. За да сте сигурни обаче, най-хубаво е да ги изкопаете пред първите слани (средата на октомври). Проверете ги дали са здрави, почистете ги и ги оставете да изсъхнат. Съхранявайте ги на хладно, сухо и незамръзващо място, за да можете да ги засадите отново през следващия сезон.

Повече информация може да видите в секцията за съвети на нашия сайт.